Kafa je postala obavezan deo jutarnje rutine pre par stotina godina, i većina nas ne može da zamisli jutro bez ovog toplog napitka. Iako većina domaćinstva u Srbiji uživa u domaćoj crnoj kafi (koju zovemo turska kafa), aparati za filter-kafu i espresso su sve popularnija opcija za obožavaoce kafe. Velika prednost aparata je što veoma brzo mogu da skuvaju šoljicu kafe, i time nam daju više vremena da uživamo u izlasku sunca ili doručku pre nego što započnemo dan.

Navešćemo najbolje i najpopularnije kafe aparate i kuvala za kafu, i zašto su odličan izbor za domaćinstvo.

Najpopularniji aparati za kafu za kuću

Slika Ime Snaga Masa Zapremina Pritisak
krups oblo masina za kafu u kapsuli Krups Oblo 1500 W 4 kg 0.8 l 15 bara
kurps infinissma Krups Infinissma 1500 W 3 kg 1.2 l 15 bara
Clatronic Aparat za Espresso Clatronic espresso aparat 850 W 2 kg 1.6 l 15 bara
Profesionalni aparat za espresso kafu Krups aparat za espreso i kafu 1450 W 12.4 kg 1.7 l 15 bara
elektricna dzezva za kafu Linea električna džezva 800-1000 W 700 g 250 ml NA
aparat za filter kafu Iskra aparat za filter-kafu 450 W 1 kg 240 ml NA

Dolce Gusto aparati na kapsule

Za razliku od filter-kafe koja se nije proslavila kod nas, espreso je vrsta kafe koju najčešće naručujemo u kafiću. Pravi se tako što se vrela voda (ne ključala voda) pod pritiskom pusti kroz sitno mlevenu i nabijenu espreso kafu. Prvi Espreso su napravili Italijani davne 1884 u Torinu. Espreso je ubrzo ”zaveo” sve narode Balkana (a i sveta), i retko ćete naići na nekoga ko voli da pije kafu, a ne voli espreso. Nije lako napraviti espresso kod kuće; potrebna je mašina ili aparat za espresso.

Najstarije espresso mašine su velike čelične pumpe kojima se ručno pravi espresso; takve mašine koštaju par stotina evra i generalno ih cene samo najveći sladokusci kafe. Električne mašine za espresso su pouzdane i uvek prave espresso istog kvaliteta. Uz to, daleko su jeftinije i lakše za upotrebu od ručnih presa. Postoje više vrste mašina za espresso; mašine na ”Dolce Gusto pods” ili kapsule, mašine koje rade na paru/vodu i portafilter, i kompletna mašina za zrno koja ima svoj mlin i rezervoar za zrna kafe.

Još jedna napomena je da koristite filtriranu vodu (ukoliko aparat za kafu nema svoj filter). Naša voda je veoma tvrda, ima dosta kamenca (magnezijumske i kalcijumske soli). Tvrda voda daje espreso kafi kiseo ukus i eventualno zapuši mašinu za kafu.

Nova inovacija na tržištu jesu Dolce Gusto kapsule koje koriste aparati za espreso, macchiato, cappucino i ostale tople napitke. Ove kapsule su veoma lak način da se napravi dobar napitak za veoma kratko vreme. Samo ubacite kapsulu i pritisnite dugme. Ove mašine imaju sigurnosni sistem koji ne dozvoljava mašini da prolije vrelu vodu ”na prazno”. Još jedna prednost ovih kapsula u odnosu na ostale mašine za espresso je što prave veoma malo nereda i ostatka od kafe. Ove aparate na kapsule ne morate toliko često da čistite.

krups oblo masina za kafu u kapsuli

Krups Dolce Gusto Oblo

Krups Oblo aparat za kafu ima unikatan i privlačan dizajn; može da stane u praktično svakoj kuhinji jer zauzima tako malo prostora u poređenju sa drugim aparatima za kafu. Ima sigurnosni sistem koji ne dozvoljava mašini da radi ako kapsula nije u magnetnom držaču. Kao i većina ovih aparata, ima funkciju automatskog gašenja nakon 5 minuta.

Aparat ima visok pritisak (15 bara), što je sasvim dovoljno za sistem za kapsule. Oblo ima snagu od 1500 W i zapreminu prenosive posude od 0.8 litara, što znači da može da napravi 3-4 šolje kafe po jednom punjenju rezervoara. Čim se zagreje, može da ”skuva” kafu za manje od 20 sekundi. Pored toga što pravi kafu, može i da pravi gustu penu od mleka. Ovo je odličan izbor za sve zaljubljenike u kafu, a ako nemate mesta u kuhinji, može da stoji i na radnom/računarskom stolu.

Krups Dolce Gusto Infinissma

Krups Infinissma je aparat futurističnog dizajna; kao i Oblo, zauzima vrlo malo prostora i ima veći uklonjivi rezervoar vode od 1.2 litra. Ima istu snagu i pritisak, 1500 W i 15 bara, što znači da je veoma brz aparat koji može da napravi savršenu, kremastu penu od mleka. Većih je dimenzija u odnosu na Oblo, ali može spreimiti više kafa odjednom. Skoro svi Krups Dolce Gusto aparati imaju iste performanse; razlikuju se u dizajnu i u zapremini uklonjivog rezervoara, i uvek prave istu kafu. Oni su najbolji izbor za ljude koji cene konzistentnost i brzinu rada.

Kućni aparati za espresso

Najpopularnija opcija kod naših domaćinstva su bili mali espresso aparati sa portafilterom. Oni su odlična ”međuopcija”, između kapsula koje uvek prave konzistentnu ali industrijsku kafu koje su ipak najbolja opcija za početnike, i ”profesionalnih” espreso aparata koji sami melju zrna kafe. Profesionalci i ozbiljni hedonisti više vole da melju svoju kafu, dok ”početničke” kapsule znaju da dosade sladokuscima. Ako ste neko ko voli da eksperimentiše u kuhinji i da proba više vrsta kafe koju može da kupi u supermarketu, a ne želite da trošite vreme na čišćenje i održavanje aparata, aparat za espreso sa portafilterom je odlična opcija za Vas.

Clatronic Aparat za Espresso

Clatronic Aparat za Espresso

Ovakve aparate za espreso ste sigurno videli u nečijem domu ili kafiću. Claptronic Aparat krasi čist, industrijski dizajn. Prednja maska je od nerđajućeg čelika. Ovaj aparat može da pravi gustu i ravnomernu penu od mleka koristeći okretni raspršivač sa parom. Ima pritisak od 15 bara, što je standardno za sve kućne električne espreso mašine.

Kao svaki odličan aparat za espreso, gornji deo mašine greje šoljice do određene temperature; ovo je ključni ceo spremanja dobrog espressa jer hladna šoljica previše ohladi espreso i menja mu ukus. Ima uklonjiv rezervoar za vodu zapremine 1.6 litara i spoljašnji pokazatelj nivoa vode. Ovaj aparat ima snagu od 850 W, što znači da će mu trebati par minuta da zagreje vodu kada se prvi put uključi. Ima automatsko isključivanje, ne morate da brinete o tome. Napominjemo da je neophodno da se portafilter detaljno očisti posle svakog espresa. Ako se ne očisti, sledeći espreso će da ima kiselkast, gorak ukus.

Profesionalni aparat za espresso sa mlinom

Najjači i najkvalitetniji aparati imaju svoj integrisan mlin za kafu. Ovo su aparati za entuzijaste, za prave sladokusce i majstore kafe koji imaju vremena i novca da eksperimentišu sa različitim kafama i receptima (koliko % arabike i robuste daje najbolji espreso). Samo ovakav aparat, uz dobrog majstora, pravi vrhunski espreso od sveže kafe. Ovakav espreso možete da okusite samo u skupim restoranima, ali uz dovoljno vremena i ljubavi možete da uživate u ovako kvalitetnoj kafi i u vašem domu.

Profesionalni aparat za espresso kafu

Krups EA8108

Jedan od najboljih, Krups EA8108 aparat za espresso i kafu možete naći u kafićima i restoranima. Ima rezervoar za kafu i drži do 260 g kafe, što je dovoljno za najmanje tridesetak kafa. Aparat može da pravi različite recepte kafe, od Ristretta do produžene kafe i automatski podesi finoću mlina za kafu. Thermoblock sistem održava temperaturu sistema i vrši fina podešavanja temperature automatski.

Ovaj aparat ima napredne programe za automatsko čišćenje kamenca. Kao i većina drugih aparata ovog ranga, ima snagu od 1450 W i pritisak od 15 bara. Ima veći rezervoar za vodu, kapaciteta 1,7 litra. Sve u svemu, odličan izbor za ljude koji vole ukus sveže kafe. Zrna kafe imaju veoma dugačak ”rok trajanja”, ali izgube svežinu i ukus posle samo 2 nedelje ako nisu u hermetički zatvorenoj posudi.

Električna džezva za tursku kafu

Skoro svako zna da skuva pristojnu džezvu turske kafe, jer je to deo odrastanja u Srbiji. Često naučimo da je skuvamo i pre nego što krenemo da redovno pijemo kafu. Jedini problem sa turskom kafom je što je potrebno vreme da se skuva i zakuva ako je kuvate običnim šporetom ili rešoom, ili što morate da tražite upaljač po kući ako je kuvate na plin (kafa je uvek slađa ako se skuva na plin).

elektricna dzezva za kafu

Postoji i treća opcija, a to je specijalizovana džezva/kuvalo na struju koja veoma brzo dovede vodu do ključanja. Ova mala džezva može da drži oko 250 ml vode, što je dovoljno za 4 male šoljice kafe ili za jednu veliku šolju. Ima snagu od 1kW; ukratko, za manje od minut ima da dovede vodu do ključanja. Naravno, ova džezva nije samo za kafu, može u njoj da se skuva i čaj ili kuvano jaje.

Aparat za filter-kafu

Filter-kafa nije najpopularnija opcija u Srbiji, i često je nazivaju ”čajem od kafe” jer je dosta slabija od domaće kafe; ali ima svoju draž. Zbog manje kofeina, u zaslađenoj filter-kafi može da se uživa ceo dan, dok nije preporučivo da se popije više od 2 ili 3 šoljice turske kafe dnevno. Filter-kafa je odlična baza za eksperimentisanje, jer je možete lako zasladiti ili dodati led. Teško ćete napraviti kafu sa kremom i ledom ako koristite tursku kafu.

aparat za filter kafu

Ovaj Iskra aparat je veoma brz i povoljan način da probate filter-kafu ako niste do sada. Ovaj aparat za kafu ima mali rezervoar vode zapremine 240 ml, i može da napravi jednu punu veću šolju kafe, ili pola zapremine dve šolje. Pola šolje filter kafe je odlična baza za eksperimentisanje, i možete dodati krem, mleko, led ili neki drugi dodatak. Ova nova ”koktel-kafa” je daleko slabija od klasične turske kafe i možete da je pijete praktično ceo dan.

Top brendovi aparata za kafu

Krups je nemačka kompanija koja pravi aparate za kuhinje, osnovana davne 1846. Krups aparati za kafu su najrasprostranjeniji u ovom delu Evrope. Krups je jedna od prvih kompanija koja je napravila aparat za Nescafe Dolce Gusto kapsule.

Clatronic je još jedna nemačka firma koja pravi aparate za kuhinju vrhunske i srednje klase. Pored malih aparata za domaćinstva, prave i industrijske aparate za kuhinje, restorane i druge objekte.

Adler je poljska firma koja se bavi proizvodnjom električnih aparata za domaćinstva. Adler aparati za kafu su pouzdani, pristupačnih cena i kvalitetni.

Saveti za kuvanje kafe

Dve vrste kafe – Arabica i Robusta

Postoje dve vrste zrna kafe, Arabika i Robusta. Arabika je mekša, lepša i slađa, dok je Robusta jaka i gorča; što ne znači da je Arabika dobra a Robusta loša. Komplikovanije je od toga. Arabika je kafa koja se teže uzgaja, jer traži određenu nadmorsku visinu i blagu klimu tokom cele godine, dok Robusta može da ”trpi” i gore uslove. Odlična kafa uglavnom traži % i jedne i druge vrste kafe; filter kafe uglavnom imaju više Arabike (ili samo Arabiku), dok je dobar espresso nezamisliv bez velikog % Robuste. Espreso bez Robuste nema dovoljno karakteristične, kremaste pene.

Kako skuvati odličnu tursku kafu

Svako domaćinstvo pravi tursku kafu na svoj način, ali najbolji recept je da se stave dve kašičice po šolji kafe, i da se turska kafa pusti da provri 3 puta. Ovako pravite jaku, gorku kafu sa dosta pene.

crna kafa i zrna kafe

Kako skuvati odličan espresso

Kuvanje odličnog espresa je više umetnost nego nauka; ima previše parametara o kojima treba da vodite računa i svi ti parametri utiču na kvalitet espresa. Prvo, voda treba da bude filtrirana, što daje espresu neutralnu bazu. Ne-filtrirana voda ima soli kamenca i magnezijuma koje daju espresu veliku dozu kiselosti na koju su se, nažalost, mnogi navikli. Svaki grad i svako mesto ima svoj specifičan ukus vode; samim tim, i svaki espreso napravljen u tom gradu imaće sličan ukus ako ta voda nije naknadno filtrirana. Jedno od rešenja jeste da se koristi flaširana voda.

Naravno, tu je i problem (ali i užitak) u izabiru kafe koja vam se najviše sviđa. Kilogram kafe za espreso košta od 1,000 do 2,ooo RSD, i svaki proizvođač na svoj način tu kafu sortira, meša između Arabike i Robuste (a možda i još neke vrste kafe kao što je liberika), prži na određen način i pakuje na drugi način… Jedino eksperimentisanjem možete da naučite tačno koji proizvođač pravi odličnu kafu za vas. Napominjemo da manji mlinovi često ne mogu da prže kafu na isti način na koji industrijska pržionica može. Obožavaoci kafe koji vole da uvek uživaju u istom ukusu će radije da biraju kafe iz supermarketa nego iz kafe pržionice iz kraja.

Zadnja, ali i najvažnija stavka za espreso jeste vaša mašina za espreso. Svaka mašina je unikatna i svaka priprema espreso na svoj način; ako koristite istu kafu i istu vodu u dve različite mašine, dobićete dva različita espressa. Sve što ste znali o odabiru kafe i vode za vašu prošlu mašinu se menja kada uzmete novu mašinu.

Ukratko, više je umetnost nego nauka i traži dosta eksperimentisanja. Za one koji nisu toliko ozbiljni za espresso, Dolce Gusto mašine na kapsule su odličan izbor da se dobije konzistentan rezultat.

Vrste espreso kafe

U kafićima se često srećemo sa velikom listom kafa, i većina nas prosto naruči duži s mlekom. Ostala ”egzotična” pića su prosto espreso sa nekim dodatkom ili spremljen na poseban način, i ne treba da se plašimo da ih probamo. Ukoliko odaberete aparat na kapsule, obavezno probajte različite ukuse i dodatke u vašoj kafi; a ako imate klasičan aparat za espresso morate sami da dozirate mleko i druge dodatke. Slobodno eksperimentišite!

  • Cappucino je espreso sa mlekom, ima oko 1/3 do 1/2 toplog mleka u šoljici. Ovaj napitak je dosta ”mekši” od klasičnog espressa, i Italijani ga retko piju.

  • Macchiato je espresso sa veoma malo mleka i mlečne pene; za nijansu je mekši od klasičnog espresa, i u Italiji se pije samo ujtru.

  • Risetto je kraći espresso. Koristi se manje vode, pa je espreso dosta jači. Veliki obožavaoci kafe redovno naručuju risetto u kafiću, ili čak dva risetta u istu šolju.

  • Lungo je duži i mekši. Dodaje se voda da ga razblaži. Ovu kafu retko služe po restoranima, ali je dobra za početnike i za ljude kojima je espresso previše žestok napitak.

  • Correto je espresso sa alkoholom, najčešće brendijem. Uglavnom se u šolju sipaju par kapi ovog aromatičnog likera, ili jedna čašica. 

  • Caffe Freddo je espreso sa ledom. Ovo je osvežavajući espreso napitak koji koristi led i mleko, vrlo je blag i pitak.
espreso mašina i šoljica kafe

Kako očistiti aparat za espreso od kamenca

Gde ima vode, tu ima i kamenca, a posebno kod nas gde je voda karakteristično tvrda. Ako vaš aparat počne da kuva veoma kiselu i gorku kafu (espreso treba da bude i sladak, i kiseo, i gorak), probajte sa filtriranom vodom ako je do sada niste koristili. Ako vaš espreso još uvek ima čudan ukus, vreme je da se aparat očisti.

Pročitajte uputstvo proizvođača; neki aparati imaju svoje filtere za kamenac koji moraju da se uklone iz mašine pre čišćenja. Ako se ti filteri očiste sredstvom protiv kamenca, postanu neupotrebljivi i potrebno je naručiti nove.

Sipajte sredstvo za čišćenje espreso mašine u rezervoar, i pratite uputstva na pakovanju. Najčešće ćete startovati proces kuvanja espresa bez kafe, ”na prazno”, nekoliko puta dok sredstvo ne prođe kroz mašinu. Posle čišćenja, propustite nekoliko rezervoara vode da prođe kroz aparat; jedno 3-5 litara čiste, filtrirane vode. Ako vaš espreso ima ukus ili miris tog industrijskog čistača za kamenac, propustite još vode kroz rezervoar.

Ako koristimo filtriranu vodu da li moramo da čistimo aparat?

Ukratko, da. Filtrirana voda ima manje kamenca; ne uklanja ga kompletno. Voda bez kamenca (destilovana voda) je otrovna za ljude jer previše razblaži krv od elektrolita. Ako koristite filtriranu vodu, kamenac u mašini će se daleko sporije nataložiti, ali opet morate da očistite aparat barem jednom godišnje.

Kada treba da se čisti mašina za kafu?

Kada osetita da je kafa previše gorka, kisela, ili čudnog ukusa. Kamenac može i da zapuši mašinu, ako primetite da se mašina muči da nabije pritisak ili pravi čudne zvukove, možda je vreme da se očisti od kamenca.

Podeli sa prijateljima...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin